Friday, April 21, 2006

 

Diumenge, els pobles i ciutats catalanes s’ompliran de roses i de llibres en motiu de la celebració de Sant Jordi. Ja de ben petits, a casa i a l’escola, ens expliquen un any darrere l’altre la llegenda del cavaller que va salvar la princesa del drac. Però, Sant Jordi és només això?

En els primers segles després de Crist, els seus seguidors es negaven a adorar l’emperador de l’Imperi com si fos un Déu, ja que, per ells, de Déu només n’hi havia un i no era aquell, sinó Jesucrist. Aquesta creença era castigada amb la pena de mort, i per això, ben aviat s’utilitzaria la paraula màrtir per a referir-se a aquelles persones que donaven la vida per la seva fe en Crist. Sant Jordi fou un d’ells, i va ser martiritzat en temps de l’emperador romà Dioclecià, cap a l’any 303.

En el sí de la llegenda que tots coneixem, Sant Jordi va aconseguir, salvant la donzella del drac, que tot el poble es convertís a la fe de Crist. S’explica també, que els reis demanaven l’auxili de Sant Jordi per combatre els infidels. Arran del seu prestigi, països com Anglaterra, Geòrgia, Grècia i Catalunya van escollir Sant Jordi com a patró.

A Catalunya, des del segle XV se celebra per Sant Jordi la Fira de les Roses, a la qual es va sumar, l’any 1926, el Dia del Llibre, en commemoració de la mort de Cervantes.

Aquestes són només unes breus pinzellades sobre la història del cavaller Sant Jordi, patró de Catalunya, que m’ha semblat interessant explicar per contextualitzar la festa que celebrem.

Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]